torsdag 4 juli 2013

Från Holmes til Sherlock av Mattias Boström


Sverige har fått sin egen Vincent Starrett.
 
Wiggström Anders tar en titt på Boström Mattias bok Från Holmes till Sherlock eller Mattias braiga bok som Jannedal Lars säger.

Så är då Mattias Boström färdig med sitt Magnum opus, mastodontverket Från Holmes till Sherlock, en i Holmeskretsar mycket efterlängtad tegelsten. Låt mig börja med att nämna att jag redan innan boken var färdig visste att den skulle bli bra. Orsakerna till detta var två: 1. Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Holmes-kännare, 2. En annan tungviktare i ämnet, Morgan Malm, var med och faktagranskade boken. Boken publiceras den 21 augusti men jag har redan haft förmånen att läsa den två gånger. Det är den utan tvekan hittills största svenska faktaboken om Sherlock Holmes. Den spänner över 125 år och en mängd tidsepoker. Boström har valt att använda samma grundton genom hela boken vilket jag tycker är bra. Boken är inte bara en presentation av Conan Doyles litterära figur (som att svära i kyrkan när man är sherlockian), utan ger också en förklaring till varför Sherlock Holmes har fortsatt att fascinera genom alla år. Det här är boken om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. Till stora delar bygger den på tidigare opublicerat material som i händerna på Mattias kokats ned till en mycket intressant läsning. Att den sedan till viss del har ett svenskt perspektiv gör ju inte saken sämre.

Man skulle kunna tro att Boströms bok i första hand vänder sig till de som är mer än vanligt intresserade av Sherlock Holmes men så är inte fallet. Eller som Mattias själv skrev i ett brev till bokhandlarna i juni 2013: ” Nåja, jag får väl erkänna att den handlar om Sherlock Holmes. Det går inte riktigt att dölja. Men främst är detta en bok för läsare som inte alls är intresserade av Holmes, utan istället vill läsa en saftig och innehållsrik biografi om en familjs öden under ett sekel. Eller som vill ta del av bred populärhistoria, kryddad med kul och spännande detaljer från hela 1900-talet.” Och en saftig historia är det. Det är mycket spännande att följa med i familjen Doyles med och motgångar. Nu återstår det att se om bokhandlarna nappar på Boströms brev och ger boken en chans i bokfloden. Jag hoppas verkligen att de ”vanliga” människorna tar till sig den här boken för det är den verkligen värd. Med Piratförlaget i ryggen och en tredje säsong av Sherlock i antågande så finns det en stor chans för att de faktiskt gör det. Dessutom har det redan nu kommit indikationer på att många icke Holmesintresserade är väldigt förtjusta i boken.

Efter att jag har läst Från Holmes till Sherlock från pärm till pärm, så är jag nu övertygad om att Mattias Boström är Sveriges svar på Vincent Starrett. Likheterna är slående, ett enormt intresse för Holmes och en kunskap i ämnet som är stort som bara den. Dessutom har de båda skrivit var sin epokgörande bok om Sherlock Holmes. Mr Starrett blev i sina unga år, när han gick i skolan, ombedd att inte enbart skriva om Sherlock Holmes. När Mattias Boström gick i skolan så handlade alla hans uppsatser om Sherlock Holmes och när han skulle skriva om kärlek så skrev han om sin kärlek till Mr Holmes. På skolfotona bar han deerstalker och den första gången han besökte Baker Street i London började hela hans kropp att skaka. All sin kunskap i ämnet har Boström nu på ett mycket tilltalande vis plöjt ned i denna bok. Någonstans läste jag att han köpt böcker för 25000:- inför skrivandet av Från Holmes till Sherlock och det märks då det kommer upp mycket nya fakta även för en luttrad Sherlockian.

För min del så har boken skakat liv i mitt intresse för Holmes & Doyle igen. Den är verkligen inspirerande och har man som jag en enorm samling böcker, filmer och annat material om Holmes/Doyle så kommer man så att säga igång med sitt intresse på nytt. Boströms entusiasm smittar av sig, så se upp, det kan vara mycket farligt att läsa boken…

The game is afoot

 
 
Ovanstående recension och mycket annat om Från Holmes till Sherlock kommer du att kunna läsa om i nästa nummer av The Moor - Magasin för Sherlockianer. Nr 112, juli 2013.