onsdag 24 oktober 2007

Envisa själar i Målilla.

Målilla är en tätort i Hultsfreds kommun i Kalmar Län. Målilla är ett litet idylliskt samhälle med nästan bara villabebyggelse. En gång i tiden hade de en järnvägssation. Den 29 juni 1947 tog Målilla det svenska temperaturrekordet: +38 grader. Den legendariska popgruppen The Beach Boys grundare, familjen Wilson och Love har sina rötter i Målilla. Varje år arrangeras "Motorns Dag" i Målilla hembygdspark. Där träffas entusiaster från hela landet för att titta på gamla motorer, bilar och andra redskap.

Kanske är det det där mad att bilar är så viktigt i Målilla som förklarar varför de var så envisa den där veckan i september 1967. Klockan 05:00 söndagen den 3 september 1967 gick hela Sverige över till högertrafik på vägarna (Högertrafikomläggningen). Alla utom bilisterna i Målilla...som höll ut en vecka till. Polisen fick komma dit och hjälpa till att dirigera om tafiken och det var kaos. Min vän YdT som bodde där på 60-talet minns händelsen tydligt. Min mor (som var född i Småland) berättade en gång att Smålänningar är djäkligt envisa och det är väl den här händelsen ett bevis på. Deras envishet byggdes tydligen upp av alla stenar som de var tvugna att plocka upp ur åkrarna en gång i tiden.
.
Och så här gick det till: Längs vägarna sattes det upp svarta sexkantiga skyltar med ett gult H. Detta för att påminna trafikanterna om att hålla till höger. Små påminnelsemärken delades också ut till bilisterna på bland annat bensinstationerna. Klockan 04:50 söndagsmorgonen den 3 september 1967 stannade alla fordon upp på vänster sida av vägen. Efter ett kort stopp körde alla trafikanter försiktigt över till höger sida av vägen. Klockan 05:00 avstannade all trafik. Nedräkningen skedde via radion. Bilisterna rekommenderades att efter övergången ha halvljuset tänt, varför tejpen på de övertejpade asymmetriska strålkastarna helst skulle avlägsnas under de tio minuternas stillestånd. Därefter var högertrafik ett faktum.

Inga kommentarer: